Bonte Avond

Dorplein royaal getrakteerd op zang, dans en humor

Karnavalsstichting de Heiknuuters trakteerde de Heiknuuters en Heiknuuterinnekes van Budel-Dorplein vrijdag 2 februari 2024 royaal op zang, dans en humor tijdens de 38e Bonte Avond. De avond had, volgens, traditie plaats in de grote, fraai versierde en magische feesttent aan de Prinses Irenestraat. Een bonte stoet aan artiesten trok van 19.45 uur tot 24.00 uur over het podium waaronder maar liefst vier tonpraters.

De Bonte Avond van Budel-Dorplein is jaarlijks de aftrap van tien dagen leut en plezier in de speciaal gebouwde tent in het dorp. Presentator Jack van Haperen begon de avond dan ook met een oproep tot applaus voor alle vrijwilligers die dit grote, vloerverwarmde feestpaleis in één week hadden doen verrijzen. Er was ook applaus voor het aanwezige college van Burgemeesters en Wethouders en andere hoogheden: Prinses Britt van de Toeters en Prins Tommy en Prinses Resy van de Buulder Buk.

De avond ging van start met een leuke Jungledans door Dansgroep MD. Daarna was het de beurt aan de eerste van de vier tonpraters die de Heiknuuters hadden gestrikt voor de Bonte Avond. Dirk Kouwenberg kwam op als Roodkapje en speelde een verklede bruidegom te zijn van een vrijgezellenfeest. Zijn optreden in de tent was daar een onderdeel van. Hij kreeg de lachers goed op de hand. Dat gold ook zeker voor de Helmondse Skoepies die een cabaretvoorstelling brachten met sketches en muziek. Een verrassingsact was er van de Vader van Prins Luuk en de vader en broer van de Prinses Hester. Zij brachten een bandparodie met een lekker hoog tempo.

En passant ontvingen Toon Roost en Rob Coenegracht de orde van Verdienste voor hun inzet voor de Carnavalsoptocht van de Heiknuuters. En bij zo’n officieel moment wordt uiteraard het Dorpleins Volkslied gezongen. De Foute Jongens zongen het voor.

Iveke van Gerven bewees als vrouw haar mannetje te staan in de ton als Mien Billekus-Jeuken. Voor ze daar stond, kwam ze twee keer op want ze vond het applaus te mager bij haar eerste opkomst. Ze schoot daarna de ene woordgrap na de andere af. ,,Iedereen in het restaurant vroeg op zaterdag naar mosselen maar die hadden ze niet want dat zijn weekdieren.’’

Dansgroep MJ bracht na een korte pauze de dans Barbie. Helaas was dat ook meteen de laatste keer dat ze in de tent stonden want Dansschool Mikki Martens stopt ermee. Mikki werd bedankt voor haar inzet en veel succes gewenst in Spanje waar ze later dit jaar gaat wonen.

De Budel Schotse Trijo’s brachten verslag uit een sportschool waar een transgender en een boer gelijktijdig aan het trainen waren. Ze wisselden hun verhaal af met liedjes. Bij het liedje ‘Een bitterbal’ werd het woord bij de daad gevoegd en werd het publiek op duizend gesponsorde ballen getrakteerd.

Tonprater Rob Bouman vervolgde het programma als alpinist die de K2-beklom. Deze act werd vorig jaar bekroond met een Zilveren Narrenkap. Dierenliefhebbers werden daarna op hun wenken bediend door Twan van Oers als Tijn de Ruiter, absoluut een oersterk optreden.

Vrienden van de Heiknuuters ‘We Mele’ wisten als laatsten de avond feestelijk af te ronden met hun liedjes. Ze schreven er ook éen speciaal voor het 83-jarige Heiknuuter-icoon ‘Opa Jan’ (Jan Smits). En dat was meteen één van de hoogtepunten van de avond: Smits ging voorop in een lange polonaise. Het was feest in de tent en dus kon ook een spontaan optreden van Adjudanten Bas en Jelle met ‘Koekoek’niet uitblijven. Het publiek deed enthousiast mee en bleef daarna nog tot de kleine uurtjes in de tent.