Bonte Avond

bij de Heiknuuters in Budel-Dorplein

Kletspraat, dans en zang tot ver na middernacht

De ruim vierhonderd mensen in de feesttent van de Heiknuuters in Budel Dorplein, werden op vrijdag 10 februari getrakteerd op ruim vier uur aan Bonte Avondvermaak. Vooral de liefhebbers van kletspraat werden daarbij op hun wenken bediend.

De Bonte-Avondcommissie van KS De Heiknuuters in Budel-Dorplein had liefst vier buiten dorpse tonpraters van topniveau weten te strikken. Cabaret was er van het duo Wissiknie. Dans, sketch en zang was er van lokale artiesten. De spits in de feesttent, die dit jaar met een extra spant was verlengd, werd afgebeten door De Foute Jongens. De drie rasechte Dorpleiners hebben samen met de Heiknuuters het al 50 jaar oude Heiknuuterlied gepimpt en lieten het hier voor het eerst horen aan het grote publiek. Aansluitend was het de beurt aan de meiden van M&M, de dansgroep van de Dorpleinse Mikki Martens. Wat heeft ze hard aan de weg getimmerd de afgelopen jaren en dat is zeer zeker terug te zien aan de grote groep danseressen die een prachtige dans op het podium brachten.

Presentator Paul Coenengracht, die had aangegeven na 28 jaar te stoppen als Presentator van de Bonte Avond, werd op gepaste wijze bedankt namens de Heiknuuters voor de jarenlange keurige en nette presentatie van de Bonte Avonden in Dorplein. Voordat Paul het podium verliet, reikte hij de nieuwe prijs ‘Het Bonte Sjefke (naar Sjef Coenegracht, de vader van Paul en oprichter van de Bonte Avonden in Dorplein) uit. De prijs is bedoeld als stimulans van de jeugd om ze te motiveren om van de Kinder Bonte Middag door te groeien naar de grote Bonte Avond. Mikki Martens van Dansgroep M&M ontving de prijs als eerste. Hierna droeg Coenegracht de microfoon over aan de nieuwe presentator Jack van Haperen. Jack, ook een bekend gezicht bij de Heiknuuters en ex-prins, presenteerde op geheel eigen wijze voortreffelijk de rest van de avond en hield er goed de vaart in.

Frans Bevers uit Oirschot was de eerste van de vier tonpraters die als Super Drieka een buut neer zette. Frans speelde Ciske, een oud SRV-man die moest stoppen met venten van zijn vrouw Drieka, want zij wilde een buurtsuper beginnen en Ciske moest daarin gaan helpen. Dat leidde tot een aaneenrijging van fratsen en grollen in de buurtsuper.

We Mele, de drie zangtalenten uit Schoot, zongen 3 prachtige liederen en kregen het publiek in de tent goed mee. De mannen brengen jaarlijks mooie, zelfgeschreven liedjes op het podium waarvan ze in Dorplein nog jaren hopen te genieten.

Rien van Genugten betrad als tweede tonprater het podium. Hij verscheen als ‘unne Dakloze’ en vertelde zijn verhaal over hoe hij vroeger een succesvol man was, die veel geld verdiende. Een me-tootje maakte daar een einde aan omdat hij niet meer werd gevraagd en zo raakte hij uiteindelijk alles kwijt.

De Heiknuuters feliciteerden Nico Smits met zijn 22-jarig jubileum binnen de Bonte Avond Commissie waar hij eerst bij de rol van coördinator had en sinds dit jaar de rol van voorzitter vervuld. Wim Caris ontving de Orde van Verdienste, een ereprijs van K.S. de Heiknuuters, voor zijn jarenlange inzet als Raad van 11-lid, prinsenwagenchauffeur, Swiss en een van de kartrekkers van de Prinsengarde. Wim toonde zich zeer verguld met de waardering die hem ten deel viel.

John van Heugten en Erwin Boerenkamps van Wissiknie traden vervolgens aan. Zij namen het publiek mee in een wervelende cabaretshow waarbij liedjes met humoristische teksten de boventoon voerden.

Na de pauze was het voor de tweede keer de beurt aan de dames van M&M. De groep M-J bracht ook nu weer een goed verzorgde dans op het podium.

Dan was het de beurt aan de Tri Jo's , een act van eigen bodem, die voor de twaalde keer aantraden. In hun voordracht handelde het om een wappie die het carnavalsvirus had. Hij zette als een echte carnavalsgek de tent op zijn kop, en wist op het eind zelfs twee beveiligers helemaal om te krijgen.

De regionale grootheid Andy Marcillissen was de derde tonprater die de Heiknuuters kwam vermaken. Hij bracht zijn buut ‘De Wielrijder’. Zijn vakmanschap werd al duidelijk tijdens de eerste minuten waarin hij niets zei maar met zijn mimiek de aanwezigen al plat op de vloer kreeg. Er volgde een aaneenrijging van ijzersterke grappen.

Als verrassing verscheen Aad van Leeuwen van Versleten Werk voor het publiek. Hij had samen met Heiknuuterprinses Vanessa 1e een lied ‘Het laantje’ ingestudeerd met een speciale lading voor Markiezin Renske 1e. Aansluitend klonken de welbekende Buulse teksten van weleer door de prachtige feesttent en de sfeer was top.

De laatste tonprater was Hans Verbaarschot. Zijn buut ‘Hansjes Wereld’ handelde over actuele onderwerpen als de LHBTIQ+gemeenschap en het maken van Excuses. Verbaarschot had er duidelijk zin in en trok door tot ver na middernacht. Dorplein lag aan zijn voeten.

De Heiknuuters kunnen terug kijken op een prachtige Bonte Avond waar de lachspieren, zangstemmen en de heupen lekker in beweging bleven. De Bonte Avond Commissie dankte dan ook alle artiesten, medewerkers en publiek voor het doen slagen van deze avond!